Biografie

Organist Gijsbert Lekkerkerker volgde vanaf zijn 7e jaar orgellessen bij Gerard Wortman in Woerden en vanaf zijn 12e jaar pianolessen aan de muziekschool in Utrecht. In 1964 werd hij op 17-jarige leeftijd benoemd tot organist van de Maranathakerk in Woerden.
Hij studeerde orgelimprovisatie bij Cor Kee en orgelwerken bij Haite van der Schaaf. De vakopleiding volgde hij aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde hij de beide einddiploma's solo-orgelspel en protestantse kerkmuziek, de bevoegdheidsverklaring kerkmusicus I.
Van 1975 t/m 1978 vervolgde hij de studie in Wenen, waar hij de beide concertvakdiploma's orgel met improvisatie en klavecimbel behaalde als leerling van prof. Anton Heiller, dr. Hans Haselböck en prof. Isolde Ahlgrimm, met lof van de jury.
Aan de Schola Cantorum in Parijs volgde hij een jaar Franse literatuur bij prof. André Isoir en improvisatie bij Jean Langlais.

Gijsbert Lekkerkerker was van 1978 t/m 2002 docent orgel en improvisatie aan de Stedelijke Muziekschool in Den Haag.
In 2003 werd hij in Parijs onderscheiden met de zilveren medaille door de Franse society “Arts – Sciences – Lettres” vanwege zijn Franse interpretaties van de orgelwerken van Franck, Guilmant en Widor. In 2014 werd hij opnieuw onderscheiden door hetzelfde instituut; nu met een medaille in zilver met goud.
Op 18 mei 2014 ontving Gijsbert Lekkerkerker het Draaginsigne in Goud met Briljant, toegekend door het hoofdbestuur van Rentmeesterlijk Beheer PKN, vanwege het vervullen van de functie van hoofdorganist gedurende 50 jaren.

Hij is hoofdorganist van de Grote- of Dionysiuskerk in Harmelen op het laatste door fa. Bätz-Witte gebouwde orgel (1901).
Per jaar gaf hij ca. 35 orgelconcerten in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, USA, Canada en Israël.
Naast orgel- en improvisatielessen geeft hij ook improvisatiecursussen van een week op de historische orgels van Cappel/Hamburg, Freiberg/Dresden, Marmoutier/Straatsburg, Turku/Oslo, Den Haag, Zaltbommel en Kampen. Tot 2017 organiseerde hij jaarlijks een 8 daagse orgelbusreis naar verschillende landen en gaf daar concerten voor de deelnemers; zijn vrouw Hennie is dan reisleidster. Tegenwoordig organiseert hij 3 daagse orgelreizen naar het buitenland.
Sinds 2010 geeft hij composities uit, die hem in de loop der jaren werden ingegeven.


Kritieken
New York Times: "Bloemlezing Nederlanse orgelliteratuur, voortreffelijke improvisaties en spontaniteit en intelligentie".
Gijsbert Lekkerkerker Nat.Cathedrale Washington

Tijdens concert in Raalte, 29-4-2011
Gijsbert aan het pedaalharmonium (1954)
klik hier om naar boven te gaan.

Printerversie

Copyrights Links Overzicht en navigatie site Updates Webmaster