Welkom

op de website van Gijsbert Lekkerkerker.

U vindt hier onder andere uitgebreide informatie over onder andere de
cursussen en concerten, die Gijsbert in het verleden gegeven heeft.
Op de website vindt u informatie over eigen
bladmuziek en kunt u deze bestellen. Ook zijn diverse MP3's met orgelwerken en improvisaties, gespeeld door Gijsbert Lekkerkerker, voor eigen gebruik te downloaden. Daarnaast zijn ook enkele MP3's van leerlingen als download beschikbaar.
Tevens kunt u ook enkele videofilms, gemaakt tijdens de door Gijsbert en Hennie Lekkerkerker georganiseerde orgelreizen, bekijken door
hier te klikken.


Orgel in Marmoutier

Organist Gijsbert Lekkerkerker (75) overleden

Op zondag 23 oktober 2022 is op 75 jarige leeftijd in zijn woonplaats Harmelen organist Gijsbert Lekkerkerker overleden.

Na de eerste orgellessen bij Gerard Wortman studeerde hij orgelimprovisatie bij Cor Kee en orgelwerken bij Haite van der Schaaf. De vakopleiding volgde hij aan het Utrechts Conservatorium. Daar behaalde hij de beide einddiploma's solo-orgelspel en protestantse kerkmuziek, de bevoegdheidsverklaring kerkmusicus I. Van 1975 t/m 1978 vervolgde hij de studie in Wenen bij Anton Heiller, Hans Haselböck en Isolde Ahlgrimm en behaalde met lof van de jury de beide concertvakdiploma's orgel met improvisatie en klavecimbel. Daarna studeerde hij enige tijd aan de Schola Cantorum in Parijs bij André Isoir en Jean Langlais.

Hij was van 1978 t/m 2002 docent orgel en improvisatie aan de Stedelijke Muziekschool in Den Haag. Daarnaast had hij een eigen lespraktijk waar hij vele kerkorganisten heeft opgeleid. Naast de orgel- en improvisatielessen gaf hij ook improvisatiecursussen van een week op de historische orgels in Europa.

Gijsbert was tot september 2022 hoofdorganist van de Grote- of Dionysiuskerk in Harmelen op het laatste door fa. Bätz-Witte gebouwde orgel (1901). Per jaar gaf hij ca. 35 orgelconcerten in vele Europese landen en deed enkele tournees door USA, Canada en Israël. Samen met zijn vrouw organiseerde hij jaarlijks een 8 of 3 daagse orgelbusreis naar verschillende Europese landen.

Hij werd 2x onderscheiden door de Franse society "Arts – Sciences – Lettres": in 2003 met een zilveren medaille en in 2014 met een medaille in zilver met goud. In 2014 ontving Gijsbert het Draaginsigne in Goud met Briljant, toegekend door het hoofdbestuur van Rentmeesterlijk Beheer PKN, vanwege het vervullen van de functie van hoofdorganist gedurende 50 jaren.

Sinds 2010 heeft hij composities, die hem in de loop der jaren werden ingegeven, op papier gezet. Van zijn spel zijn diverse radio- en CD opnames gemaakt.

Gijsbert wordt op 31 oktober 2022 in Harmelen begraven.


Gijsbert Lekkerkerker op het Klais orgel in Karden


Onderscheiding 50 jaar organist

Op 18 mei 2014 ontving Gijsbert Lekkerkerker het Draaginsigne in Goud met Briljant, toegekend door het hoofdbestuur van Rentmeesterlijk Beheer PKN, vanwege het vervullen van de functie van hoofdorganist gedurende 50 jaar in de Hervormde kerken in Woerden, Linschoten en Harmelen. Kerkrentmeester Wim Bruijnes uit Harmelen overhandigde de onderscheiding.


Gijsbert Lekkerkerker met draaginsigne en oorkonde. Gijsbert Lekkerkerker, zijn vrouw Hennie en Wim Bruijnes voorzitter Hervormde gemeente Harmelen.

Franse onderscheiding Medaille in Zilver met Goud

Op 14 juli 2014 werd Gijsbert Lekkerkerker door de Franse society “Arts – Sciences – Lettres” in Parijs opnieuw onderscheiden, nu met een Medaille in Zilver met Goud. In 2003 was hij al onderscheiden met de Medaille in Zilver.


Klik hier om naar boven te gaan.


(C) 2012 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken